Staff Selection Commission : Article

APTITUDE WORKOUT -1
  • 2016-07-14
APTITUDE WORKOUT -1
 SSC 

1. In an examination, 10% of the students failed in Maths, 20% failed in English and 5% failed in both. Find the percentage of students who passed in both the subjects?

(a) 75%    (b) 70%   (c) 85%   (d) 80%

2. In a garden, the ratio of the number of coconut trees to that of mango trees is 5:6 respectively.  The total number of trees is 121, then how many coconut trees are there in the garden?

(a) 50 (b) 45 (c) 56  (d) 55 (e) None of these

3. The angles of a trioangle are in the ratio of 5:6:7 respectively. What is the sum of the smallest angle and the largest angle together?

(a) 130°        (b) 100°        (c) 110°

(d) 140°        (e) None of these

4. A, B and C started a shop by investing Rs. 27000 , Rs. 81000 and Rs. 72000 respectively. At the end of one year B’s share in total profit was Rs. 36000. What was the total profit?

(a) Rs. 108000         (b) Rs. 116000

(c) Rs. 80000           (d) Rs. 92000

(e)None Of these

5. A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 litres of water is added to the mixture, the ratio becomes 4 : 5. The quality of alcohol in the given mixture is

(a)3 litres                (b)4 litres         (c)15 litres

(d)10 litres              (e)None Of these

6. A, B and C are partners in a business. During a particular year, A received one-third of the profit, B received one-fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5000. How much amount of money did A receive?

(a) Rs.1000      (b) Rs. 3000          (c) Rs. 4000 (d) Rs. 5000    (e)None Of these

7. The ratio between sumit’s and prakah’s age at presentis 2 : 3, Sumit is 6 years younger than prakash. The ratio of sumit’s age to prakash’s age after 6 years will be

(a) 2 : 3      (b) 1 : 2              (c) 4  : 3    (d) 3 : 4

(e)None Of these

8.Bananas are bought at the rate of 6 for Rs.5, and sold at 5 for Rs.6. profit percent is

(a)44            (b) 50           (c)60            (d)55

(e)None Of these

9. Profit after selling a commodity for Rs.524 is the same as loss after selling it for Rs.452. The cost price of the commodity is

a) Rs. 480    b) Rs. 500       c) Rs.488 

d) Rs.485     (e)None Of these

10. X number of men can finish a piece of work in 30 days. If there were 6 men more, the work could be finished in 10 days less. What is the original number of men?

(a) 10           (b) 11           (c) 12           (d) 15

(e)None Of these


ANSWERS:

1. a

2. d

3. e

4. c

 

5. d

6. c

7. c

8. a

9. c

10. c



...