Institute of Banking Personnel Selection : Article

APTITUDE WORKOUT -V
  • 2016-07-14
APTITUDE WORKOUT -V
 BANK 

1. .A and B can do a job together in 12 days. A is 2 times As efficient as B. In how many days can B alone complete the work?  

 (a)18            (b)9             (c)36          (d)12    (e)None Of these

 

2. Two pipes A and B can fill a tank in 10 minutes and 15 minutes respectively. If both pipes are opened together, the time taken to fill tank is

         

a. 50 minutes           b. 12 minutes    c. 25 minutes           d. 15 minutes    (e)None Of these

3. In how many years will a sum of money double itself at 10% per annum?

a)8 yrs                    b)6yrs             c)10 yrs                      d)7 yrs            (e)None Of these

4. Find the difference between the simple and the compound interest at 5% per annum for 2 years on a principal of Rs. 2000?

(a) 5             (b) 105         (c) 4.5          d) 5.5   (e)None Of these

5. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases hi. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between after 10 minutes?

(a) 100m   (b) 190m   (c) 200m   (d) 150m    (e)None Of these

6. A and B start at the same time with speeds of 40 km/hr and 50 km/hr respectively. If in covering the jlourney A takes 15 minutes longer than B, the total distance of the journey is:

(a) 46 km  (b) 48 km  (c) 50 km  (d) 52 km    (e)None Of these

7. Two trains A and B of equal length of 200m running in opposite direction cross each other in 16 seconds. What is the speed of train A?

(a) 90 kmph   (b) 40 kmph   (c) 80 kmph    (d) Data inadequate  (e) None of these

8. If the length of a rectangular is increased by 20% and the breadth is decreased by 10%, what will be the effect on its area?

(a)8% increase        (b)8% decrease     (c)2% increase         (d)2% decrease    (e)None of these

9. The circumference of a circle is equal to the perimeter of a square. The side of the square is 33cm. What is double the diameter of the circle?

(a)41 cm       (b)21 cm       (c)10.5 cm    (d)94 cm       (e) None of these

10. A man can row 15 km/hr downstream and 9 km/hr upstream. The speed of the boat in still water is

a. 8 km/hr     b. 10 km/hr   c. 15 km/hr      d. 12 km/hr        (e) None of these


ANSWERS


1. c

2. e

 

3. c

4. a

5. e

6. c

7. a

8. a

9. e

10. d

 

 

...