Institute of Banking Personnel Selection : Article

PROFIT & LOSS
  • 2016-07-09
PROFIT & LOSS
 BANK 

1. A book was sold for Rs. 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then what would have been the percentage of profit or loss?
a) profit 4%  b) profit 3% c) loss 4% d) loss 3%
 
2. If the cost price is 96% of the selling price, then what is the profit percent?
a) 4.17%  b) 7.21%  c) 5.24%  d) 6.45%
 
3. The C.P. of 21 articles is equal to S.P. of 18 articles. Find the gain or loss percent.
a) 18  %   b) 16 %    c) 17 %     d) 20  %
 
4. A man bought toffees at 3 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 50%?
a) 2        b) 4        c) 6        d) 8
 
5. I gain 70 paise on Rs. 70. My gain percent is:
    a) 0.1%      b) 1%     c) 7%     d) 10%
 
6. If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books?
a) Rs. 400                     b) Rs. 600
c) cannot be determined  d) None of these
 
7. A shopkeeper sold an article for Rs. 2090.42. Approximately, what will be the percentage profit if he sold that article for Rs. 2602.58?
a) 15%       b) 20%      c) 25%       d) 30%
 
8. Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:
a) 4 %     b) 5 %      c) 10%       d) 12%
 
9. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?
a) 3.5     b) 4.5      c) 5.6       d) 6.5
 
10. By selling an article for Rs. 100, a man gains Rs. 15. Then, his gain % is:
a) 15%    b) 12 %     c) 17 %       d) 17 %
ANSWERS:

1. b

2. a

3. b

4. a

5. b

6. d

7. c

8. b

9. c

10. c

...