Staff Selection Commission : Article

SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION
  • 2017-05-16
SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION
 SSC 

1. Zinc is not present in

    A) brass                 B) bronze

    C) solder                D) german silver

 

2. Dynamite was invented by

     A) Edison              B) Fleming

     C) Nobel               D) Bell

 

3. Periodic table was given by

     A) Faraday                       B) Mendeleev

     C) Arrhenius                    D) Lavoisier

 

4. Reduction is addition of

    A) hydrogen                     B) water

    C) oxygen              C) benzene

 

5. The galvanised iron pipes are coated with

     A) tin                     B) lead

     C) copper             D) zinc

 

6. Which one of the following is a mixture?

     A) lime                  B) table salt

     C) sugar                D) sea water

 

7. The correct sequence in decreasing order of the proportion of the given gases in the atmosphere is

     A) argon, carbon-di-oxide, oxygen

     B) carbon-di-oxide, oxygen, argon

     C) oxygen, argon, carbon-di-oxide

     D) argon, oxygen, carbon-di-oxide

 

8. Non-stick kitchenwares are coated with

    A) PVC                    B) Graphite

    C) Teflon                D) Silicon

 

9. Gobar gas mainly contains

    A) carbon-di- oxide         B) carbon monoxide

    C) hydrogen sulphide     D) methane

 

10. The chief constituent of vinegar is

       A) formic acid   B) acetic acid

       C) salicylic acid  D) oxalic acid


ANSWER:


1. B     2. C     3. B     4. A     5.D    


6. D    7. C     8. C     9. D    10. B

...