Institute of Banking Personnel Selection : Article

MODEL QUESTION --Alpha Numeric (BANK,SSC)
  • 2017-04-04
MODEL QUESTION --Alpha Numeric (BANK,SSC)
 BANK 

Alpha Numeric

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

 

1. How many such numbers are there in the above sequence, each of which is both immediately preceded and immediately followed by a consonant?

a) None        b) One         c) Two

d) Three       e) More than three

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

2. If the order of the first twenty letters/numbers the above sequence is reversed and the remaining letters/numbers are kept unchanged, which of the following will be the fourteenth letter/number from the right end after the rearrangement?

a) B   b) 6   c) 2    d) I   e) None of these

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

 

3. Which of the following letter/number is the eighth to the left of the nineteenth letter/number from the left end?

a) N   b) T    c) I    d) D    e) None of these

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

4. Four of the following five are alike in a certain way with regard to their position in the above sequence and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) WIQ   b) PAE  c) NR7 d) 4JR e) D16

 

M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S Z

5.  How many such vowels are there in the above sequence, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?

a) None         b) One       c) Two

d) Three        e) More than three

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

6. How many such consonants are there in the above sequence which are immediately preceded by a symbol and immediately followed by a digit?

a) One           b) Two        c) None     d) Three

e) More than three

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

7. What should come in place of the question mark (?) in the following sequences?

4H@      KDQ     ?       9LS

a) ZW1   b) NQ$   c) @8N  d) 4W9

e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

8. Which of the following is exactly in the midway between the ninth from left end and the seventh from right end?

a) Q    b) Z   c) $  d) W   e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

9. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be seventh to the left of twelfth element from right end?

a) 7    b) @   c) 5   d) K     e) None of these

 

E G 4 B H 7 5 @ K 8 D N £ Q Z $ W 3 C 1 9  L B 2 S 6

 

10. How many such digits are there in the above sequence which are immediately preceded as well as followed by digits?

a) None      b) One                c) Two

d) Three     e) None of these

 

Answers

1-e

2-a

3-e

4-e

5-a

6-b

7-a

8-b

9-c

10-a

 

...