Institute of Banking Personnel Selection : Article

MODEL QUESTION ANALOGY (BANK,SSC)
  • 2017-04-03
MODEL QUESTION ANALOGY (BANK,SSC)
 BANK 

ANALOGY

 

1. Court : Justice :: School : ?

    a) Teacher   b) Student   c) Ignorance

    d) Education  e) None of these

 

2. Food : Stomach :: Fuel : ?

    a) Plane   b) Truck   c) Engine

    d) Automobile   e) None of these

 

3. Sorrow : Death :: Happiness : ?

      a) Love   b) Dance   c) Cry   d) Birth

      e) None of these

 

4. Jungle : Zoo :: Sea : ?

      a) Aquarium    b) Harbour     c) Water

      d) Fishery      e) None of these

 

5. Clock is related to Time in the same way as

      Vehicle is related to which of the following?

      a) Driver    b) Road    c) Passenger

      d) Journey    e) None of these

 

6. Rectangle : Pentagon

      a) Side : Angle   b) Diagonal : Perimeter

      c) Triangle : Rectangle d) Sphere : Volume

      e) None of these

 

7. Jackal is related to Carnivorous in the same

      way as Goat is related to

      a) Ominivorous    b) Carnivorous

      d) Herbivorous     d) Multivorous

      e) None of these

8. Army is related to Land in the same way as

      Navy is related to _____.

      a) Ships   b) Battle    c) Water

      d) Admiral    e) Defense

 

9. ‘MP’ is related to ‘HK’ in the same way as

      ‘WZ’ is related to _______.

      a) QS  b) RU  c) PS  d) QU  e) None of these

 

10. ‘BF’ is related to ‘HL’ in the same way as ‘EI’

      related to ______

      a) KO   b) KN  c) JN  d) JO  e) None of these


 

Answers

 

1-e

2-c

3-d

4-a

5-d

6-c

7-d

8-c

9-b

10-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...