Institute of Banking Personnel Selection : Article

Banking Awareness for IBPS PO Mains
  • 2016-10-24
Banking  Awareness for IBPS PO Mains
 BANK 

1. Borrower’s ability to meet the immediate liabilities is indicated by?

(a) Current Ratio

(b) Acid Test Ratio

(c) Debt Equity Ratio

(d) All of the above

(e) None of the above

 

2. Branches receive Potential Linked Plan through?

(a) Block Level Banker’s Committee

(b) State Level Banker’s Committee

(c) District Consultative Committee

(d) Lead Bank Department

(e) None of the above

 

3. By “Deemed Exports” it means?

(a) supplies of goods and services to units within the country which can earn foreign currency to the country

(b) exports made by units situated in EPZ areas to out of country

(c) exports made by EOU out of the country

(d) anticipated value of exports

(e) None of the above

 

4. By devaluation we mean?

(a) A fall in the domestic value of a currency

(b) A fall in the external value of a currency caused by the market forces

(c) A fall in the external value of a currency caused by Government action

(d) All of the above

(e) None of the above

 

5. Capitalization of Reserves is carried out by issue of ___________ to the existing shareholders.

(a) Additional shares

(b) Bonus shares

(c) Incentives

(d) All of the above

(e) None of the above

 

6. Certificate in respect of an SSI unit is given by?

(a) RBI

(b) Chamber of Commerce

(c) District Industries Centre

(d) All of the above

(e) None of the above

 

7. Closed Economy is one in which:

(a) only export takes place

(b) money supply is fully controlled

(c) deficit financing takes place

(d) neither export nor import takes place

(e) None of the above

 

8. Commercial Papers are secured by:

(a) floating charge on stocks

(b) unsecured loans

(c) fixed assets

(d) book-debts

(e) None of the above

 

9. Concept of “Service Area Approach” was recommended by:

(a) R. V. Gupta

(b) A. D. Gorawala

(c) Dr. P. D. Ojha Committee

(d) Dr. Kalia

(e) None of the above

 

10. Credit Exposure does not include:

(a) Bridge Loans

(b) Working Capital Demand Loan

(c) Shares of the company underwritten by the bank

(d) Advances against the Bank’s fixed deposits granted to a company

(e) None of the above



ANSWER:

1-b       2-a       3-a       4-c       5-b

6-c       7-d       8-b       9-a       10-d

...