Institute of Banking Personnel Selection : Article

QUANT Quiz For IBPS PO Mains
  • 2016-10-22
QUANT Quiz For IBPS PO Mains
 BANK 

Directions (Q.1 – 5) In the following questions a number series is given. Only one number is wrong which does not fit in the series? Find the same.

1.  41, 45, 61, 97, 181, 261, 405

(a) 181

(b) 97

(c) 261

(d) 61

(e) 45

2.  16, 30, 58, 114, 226, 406, 898

(a) 58

(b) 226

(c) 30

(d) 114

(e) 406

3.  7, 4, 5, 9, 20, 51.5, 160.5

(a) 9

(b) 20

(c) 51.5

(d) 160.5

(e) 5

4.  5, 6, 16, 57, 245, 1245, 7506

(a) 16

(b) 6

(c) 1245

(d) 245

(e) 57

5.  2, 13, 46, 145, 452, 1333, 4006

(a) 1333

(b) 452

(c) 46

(d) 145

(e) 13

6.  Rohit enters a shop to buy ice-creams, cakes and patties. He has to buy at least 9 units of each. He buys more cakes than ice-creams and more patties than cakes. He picks up a total of 32 items. How many cakes does He buy?

(a) Either 12 or 13

(b) Either 11 or 12

(c) Either 10 or 11

(d) Either 9 or 11

(e) Either 9 or 10

7.  Mrs. Shridhar invests 15% of her monthly salary, i.e., Rs 4428 in Mutual Funds. Later she invests 18% of her monthly salary on Pension policies also she invests another 9% of her salary on Car Insurance Policies. What is the total monthly amount invested by Mrs. Shridhar?

(a) Rs 113356.8

(b) Rs 12398.4

(c) Rs 56678.4

(d) Can’t be determined

(e) None of these

8.  The game of “LUCK BY CHANCE” is played at fest in college. Its rules are as follows. If you pick a number from 1 to 6 and the operator rolls three dice. If the number your picked comes up on all three dice, the operator pays you Rs. 3; and if it comes up on two dice, you are paid Rs. 2; and if it comes up on just one dice, you are paid Rs. 1; Only if the number you picked does not come up at all, you pay the operator Rs. 1. The probability that you will win money playing in this game is 

(a) 0.52

(b) 0.753

(c) 0.42

(d) 0.67

(e) None of these

9.  In an election between two candidates, one got 72% of the total valid votes. 25% of the total votes are invalid. If the total votes are 8200. What is the number of valid votes the other candidate got?

(a) 1835

(b) 1722

(c) 2050

(d) 4428

(e) None of these

10. A mixture contains spirit and water in the ratio of 4 : 3 respectively. If 6 L of water is added to this mixture, the respective ratio of spirit and water becomes 8 : 7. What is the quantity of spirit in the original mixture?

(a) 96 L 

(b) 36 L

(c) 84 L

(d) 48 L

(e) None of these

ANSWER:

1-a       2-e       3-c       4-d       5-b

6-c       7-b       8-c       9-b       10-d

...