Institute of Banking Personnel Selection : Article

Comprehension For IBPS PO
  • 2016-10-19
Comprehension For IBPS PO
 BANK 

Directions (Q. 1-10): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each blank five words have been suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case

The World Health Organisation has confirmed that the Olympic Games …(1)… to be held in August …(2)… Rio de Janeiro will go ahead, the Zika virus …(3)… . An Emergency Committee meeting …(4)… by the WHO Director-General said there is “very low risk” of the virus spreading globally as a consequence of the Games being …(5)… in Brazil. The local mosquito population level is expected to …(6)… sharply in August, the Brazilian mid-winter, and the annual infection rate is expected to peak before that. Intensive vector-control measures at and around the venue will reduce …(7)… risks. It is possible that a few individuals …(8)… get infected and contribute to a global spread and start …(9)… a new chain of local transmission. But the risk will be the same as in any country where the local transmission of the Zika virus is …(10)… ; it does not get amplified even when thousands come together, as the committee has noted.

1.   

(a) scheduled              (b) plan

(c) scheme                  (d) organised

(e)probable

2.

 (a) therewith              (b)into

(c)at                            (d) in

(e) on

3.

(a) along with             (b) notwithstanding

(c) withstanding         (d) henceforth

(e) herewith

4.

(a) convened               (b) call

(c) had                         (d) there

(e) out

5.

(a) play                       (b) apprehended

(c) happen                   (d) hold

(e) held

6.

(a) go              (b) drop

(c) fell             (d) happen

(e) lean

7.

(a) suspension             (b) suspicion

(c) transmission          (d) transportation

(e)transfusion

8.

(a) may                       (b) might

(c) ought to                 (d) will not

(e) hence

9.

(a) of                           (b) off

(c) on                          (d) at

(e) among

10.

(a) progress                 (b) coming

(c) going                     (d) ongoing

(e) showing


ANSWER:

1-a       2-d       3-b       4-a       5-e

6-b       7-c       8-a       9-b       10-d

...