Institute of Banking Personnel Selection : Article

select the word/pair of words English
  • 2016-10-11
select the word/pair of words English
 BANK 

Directions (1-10): Some questions have a sentence with two blanks followed by five pairs of words as choices. Others have a single blank followed by five words as choices. From the choices, select the word/pair of words that can best complete the given sentences and mark its number as your answer.

1. The exhibit is intended not only to ________ visitors but also to direct their attention towards the ________ of endangered animals.

(a) charm . . . troubles

(b) irritate . . . indifference

(c) pull . . . suffering

(d) magnetize . . . difficulties

(e) attract . . . plight

2. The ________ is that although Opal is so ________ coloured, it has no colour of its own.

(a) incongruity . . . glitteringly

(b) puzzle . . . sparklingly

(c) absurdity . . . vividly

(d) paradox . . . brilliantly

(e) climax . . . strikingly

3. Most women ________ only half of the calcium they need so taking a calcium ________ is often a necessity.

(a) consume . . . supplement

(b) swallow . . . diet

(c) ingest . . . add-on

(d) gobble . . . extra

(e) digest . . . drink

4. Confidence is all about feeling ________ about your body well being in your ________.

(a) snug . . . head

(b) cosy . . . brain

(c) sure . . . mind

(d) homely . . . psyche

(e) nervous . . . soul

5. With the call centers business booming, ________ companies have to ________ hundreds of candidates per day.

(a) enrolment . . . judge

(b) joining . . . assess

(c) consulting . . . survey

(d) recruitment . . . evaluate

(e) small . . . confirm

6. Most private sector insurance companies prefer woman, since women sales persons are naturally more ________, more pleasing and ________ the tricks of the trade more easily.

(a) persuasive . . . grasp

(b) effective . . . grip

(c) plausible . . . hold

(d) convincing . . . clench

(e) talkative . . . manipulate

7. Companies will move to ________ where they can produce the highest quality products at the ________ price.

(a) places . . . best

(b) scenes . . . least

(c) countries . . . highest

(d) rural . . . cheapest

(e) locations . . . lowest

8. For too long Kolkata has been ________ from all the actions that the country’s Information Technology (IT) sector has been ________.

(a) isolated . . . witnessing

(b) secluded . . . observing

(c) unfrequented . . . viewing

(d) remote . . . watching

(e) surrounded . . . exploring

9. The HIV vaccines being developed will help in ________ AIDS, making the  drug a far more ________ weapon than any drug given after a person is already infected with the HIV virus.

(a) stopping . . . dominant

(b) halting . . . vigorous

(c) arresting . . . commanding

(d) preventing . . . potent

(e) overcoming . . . deadly

10. Life as well as livelihood of the tribal communities is ________ with the ________ of animal life and natural resources of forests.

(a) linked . . . wealth

(b) merged . . . nourishment

(c) intertwined . . . sustenance

(d) associated . . . maintenance

(e) conditioned . . . treasure

Answer:

1. E      2. D     3. A     4. C     5.D     

6. A     7. E      8.A      9. D     10. C              

 

...