Staff Selection Commission : Article

CHEMISTRY TEST
  • 2016-07-07
CHEMISTRY  TEST
 SSC 

    Match:

1. PH Values:

    i) Human Blood -   a) 7

    ii) Human Saliva - b) 7.35 - 7.45

    iii) Pure Rain water - c) 6.5 - 7.5

    iv) Stomach fluid - d) 2

   a) b  c  a  d          b) a  b  c  d

   c) b  d  a  c          d) b  a  c  d

 

2. Phenolphthalein gives ____ colour in basic

    medium.

    a) yellow  b) colourless c) pink d) orange

 

3. Match:

    i) Vinegar - a) Formic acid

    ii) Tamarind - b) Oxalic acid

    iii) Guava - c) Tartaric acid

    iv) Red Ant - d) Acetic acid

    a) a  d  b  c         b) a  b  c  d

    c) d  c  b  a         d) b  d  a  c

 

4. For deep-sea driver’s respiration ___ is/are  used, in the container

    a) Oxygen                     b) Hydrogen

    c) Oxygen & Nitrogen     

    d) Oxygen & Hydrogen

 

5. Find the PH value of Hcl in 0.0001M solution.

    a) +3      b) +2      c) +4      d) +1

 

6. ______ is also known as complete Fertilizer.

    a) N-Fertilizer      b) K-Fertilizer

    c) N-P Fertilizer    d) NPK-Fertilizer

 

7. Match:

    i) N-Fertilizer - a) Ammoniated phosphate

    ii) P-Fertilizer - b) Indian salt petre.

    iii) K-Fertilizer - c) Triple super phosphate

    iv) N-P Fertilizer - d) Ammonium sulphate

    a) a  b  c  d         b) d  c  b  a

    c) b  d  c  a         d) b  a  c  d

  

8. ______ is also known as Indian salt petre.

    a) Potassium Sulphate b) Potassium Chloride

    c) Potassium Nitrite     d) Potassium Nitrate

 

9. DDE stands for ________

    a) Dichloro Diphenyl Tetra chloride

    b) Dichloro Diphenyl Trichloro Ethane

    c) Dimethoxy Diphenyl Trichloro Ethane

    d) Benezene Hexa-Chloride

 

10. Match:

      i) Ccl4 - a) Herbicide

      ii) DDT - b) Insecticide

      iii) ANTU - c) Fumigants

      iv) 2, 3 D - d) Rodenticide

      a) c  b  d  a       b) a  b  c  d

      c) a  c  b  d       d) c  b  a  d      

 

 ANSWER KEY

 

1. a

2. c

3. c

4. c

5. c

6. d

7. b

8. c

9. c

10. a

...