Staff Selection Commission : Articles

SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION
 SSC 
SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION
  • 2017-05-16

1. Zinc is not present in    A) brass                 B...

Read More

  Related Articles

SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION

1. Zinc is not present in

    A) brass                 B) bronze

    C) solder                D) german silver

 

2. Dynamite was invented by

     A) Edison              B) Fleming

     C) Nobel               D) Bell

 

3. Periodic table was given by

     A) Faraday                       B) Mendeleev

     C) Arrhenius                    D) Lavoisier

 

4. Reduction is addition of

    A) hydrogen                     B) water

    C) oxygen              C) benzene

 

5. The galvanised iron pipes are coated with

     A) tin                     B) lead

     C) copper             D) zinc

 

6. Which one of the following is a mixture?

     A) lime                  B) table salt

     C) sugar                D) sea water

 

7. The correct sequence in decreasing order of the proportion of the given gases in the atmosphere is

     A) argon, carbon-di-oxide, oxygen

     B) carbon-di-oxide, oxygen, argon

     C) oxygen, argon, carbon-di-oxide

     D) argon, oxygen, carbon-di-oxide

 

8. Non-stick kitchenwares are coated with

    A) PVC                    B) Graphite

    C) Teflon                D) Silicon

 

9. Gobar gas mainly contains

    A) carbon-di- oxide         B) carbon monoxide

    C) hydrogen sulphide     D) methane

 

10. The chief constituent of vinegar is

       A) formic acid   B) acetic acid

       C) salicylic acid  D) oxalic acid


ANSWER:


1. B     2. C     3. B     4. A     5.D    


6. D    7. C     8. C     9. D    10. B

2017-05-16


SSC CGL - GK ( CHEMISTRY) MODEL QUESTION

1. Zinc is not present in

    A) brass                 B) bronze

    C) solder                D) german silver

 

2. Dynamite was invented by

     A) Edison              B) Fleming

     C) Nobel               D) Bell

 

3. Periodic table was given by

     A) Faraday                       B) Mendeleev

     C) Arrhenius                    D) Lavoisier

 

4. Reduction is addition of

    A) hydrogen                     B) water

    C) oxygen              C) benzene

 

5. The galvanised iron pipes are coated with

     A) tin                     B) lead

     C) copper             D) zinc

 

6. Which one of the following is a mixture?

     A) lime                  B) table salt

     C) sugar                D) sea water

 

7. The correct sequence in decreasing order of the proportion of the given gases in the atmosphere is

     A) argon, carbon-di-oxide, oxygen

     B) carbon-di-oxide, oxygen, argon

     C) oxygen, argon, carbon-di-oxide

     D) argon, oxygen, carbon-di-oxide

 

8. Non-stick kitchenwares are coated with

    A) PVC                    B) Graphite

    C) Teflon                D) Silicon

 

9. Gobar gas mainly contains

    A) carbon-di- oxide         B) carbon monoxide

    C) hydrogen sulphide     D) methane

 

10. The chief constituent of vinegar is

       A) formic acid   B) acetic acid

       C) salicylic acid  D) oxalic acid


ANSWER:


1. B     2. C     3. B     4. A     5.D    


6. D    7. C     8. C     9. D    10. B

2017-05-16


MODEL QUESTION PERCENTAGE (SSC,TANCET,BANK,TNPSC)

1.Enhanced salary of a man becomes Rs.24,000 after 20% increment. His previous salary was

(a) Rs.20,000          (b) Rs.21,000          (c) Rs.16,000           (d) Rs. 18,000

2. Two persons contested an election of parliament. The winning candidate secured 57% of the total votes polled and won by a majority of 42,000 votes. The number of total poled and won by a majority of 42,000 votes. The number of total votes polled is 

(a) 5,00,000            (b)  6,00,000           (c)  3,00,000           (d) 4,00,000

3. Given A is  50% larger than C and B is 25% larger than C, then A is what percent larger than C, then A is what percent larger than B

(a) 25%                  (b)  50%         (c)  75%                 (d) 20%

4. A ruby stone was bought for Rs.1600 at Jaipur. A sum of Rs.2400 was spent on making a ring with the ruby stone. It was advertised for sale at Bombay for Rs.7800. If a discount of 10% was given, then the profit %made was

(a) 55%                  (b)  68.5%              (c) 75.5%        (d) 80%

5. A container containing 400 ltrs of oil lost 8% by leakage. Oil left in the container is

(a) 320 Litres          (b)  368 Litres         (c)  332 Litres          (d) 324 Litres


Answer:

1-a   2-c   3-d   4-c   5-b

2017-02-05


MODEL QUESTION AVERAGE -SSC MTS EXAM,BANK

AVERAGE

 

1.What is the average of first 21 multiples of 7 ? 

A.) 49

B.) 77

C.) 66

D.) 57

2.In a class, the average age of 30 boys is 13 years and the average of 20 girls is 12 years. what is the average age of the whole class? 

A.) 12.5 Yrs

B.) 14.2 Yrs

C.) 12.3 Yrs

D.) 12.6 Yrs

3.The average age of a class of 32 students is 16 yrs. if the teacher's age is also included, the average increases by one year. Find the age of the teacher 

A.) 49

B.) 48

C.) 47

D.) 50

4.The average of seven numbers is 18. The average of first three numbers is 14 and the average of last three numbers is 19. What is the middle number? 

A.) 42

B.) 57

C.) 27

D.) None of these

5.Average of five consecutive even numbers is 35. Find the greatest number in these five numbers? 

A.) 31

B.) 33

C.) 39

D.) 36

6.Average of 13 results is 65. If the average of first six results is 61 and average of last six results is 59 Then find the seventh result? 

A.) 115

B.) 135

C.) 125

D.) 105

7.The average weight of a class of 20 boys was calculated to be 58.4 kgs and it was later found that one weight was misread as 56 kg instead of 65 kg. What is the correct weight? 

A.) 67.4kg

B.) 57.75kg

C.) 58.85kg

D.) 49.4kg

8.The average of 5 consecutive numbers is n. if the next two number are also included. The average will? 

A.) Remain the same

B.) Increase by 1

C.) Increase by 2

D.) Decrease by 1


9.The average of marks of a student of 8 exams was 35. How many marks must be get in the next exam so as to increase his average of marks by 5?

 

A.) 75

B.) 80

C.) 83

D.) 79

10. If the average age of six numbers is 30. If one is excluded. The average become 25. The excluded number is:

 

A.) 54

B.) 55

C.) 53

D.) 45


ANSWERS:

1-B    2-D    3-A    4-C    5-C    6-C    7-C    8-B    9-B    10-B

2017-01-25


MATHEMATICAL OPERATION FOR SSC

Directions (Q.1-5): In the following questions, the symbols *, %, ©, @ and $ are used with the following meanings as illustrated below

‘P © Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’
‘P * Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the conclusion I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

1. Statements: N % J, J * B, B © D
Conclusions:
I. D @ N
II. B $ N
III. N % B

a) Only I and II are true
b) Only I and III are true
c) Only II and III are true
d) All are true
e) None of the above

2. Statements :M % R, R $ K, K © T

Conclusions:
I.T © R
II. M © K
III. T % R

a) Only I is true
b) Only I and II are true
c) Only III is true
d) Only II and III are true
e) None of the above
3. Statements : J * T, T $ D, D @ F
Conclusions:
I.F % J
II. F © J
III. J $ D

a) Only I and II are true
b) Only II and III are true
c) Only I and III are true
d) All are true
e) None of the above

4. Statements : H © B, B @ K, T $ B
Conclusions:
I.H © T
II. T % B
III. B @ T

a) None is true
b) Only II is true
c) Only I is true
d) Only either I or II is true
e) Only either II or III is true

5. Statements : H @ M, N % M, K © N

Conclusions:
I.H @ N
II. K © H
III. M $ K

a) None is true
b) Only I is true
c) Only I and II are true
d) Only II and III are true
e) All are true

ANSWER:

1-d       2-e       3-b       4-c       5-c

2016-11-04


More Articles >>