Daily Updates

INDIAN HISTORY&INDIAN NATIONAL MOVEMENT: FOR TNPSC GR-4
  • 2016-10-13
INDIAN HISTORY&INDIAN NATIONAL MOVEMENT: FOR TNPSC GR-4

1.Which nationalist leader was acclaimed as lokamanya?

a)Gokhale       b)Patel           

c)Tilak                        d)Gandhi

2.The British General responsible for the massacre of people in Jallianwala Bagh was

a)Ashe             b)Mcleod

c)Dyer             d)Black

3.The nationalist leader who was known as “Punjab Keseri” was

a)Humkum Singh       b)Lala Lajpath Ray

c)Man Singh               d)Lala Shevak Ram

4.In which village did Gandhi break the salt act?

a)Chauri Chaura         b)Champaran

c)Gopalpur                  d)Dandi

5.Where was the Round Table Conference held?

a)Mumbai                   b)Delhi

c)London                    d)Leeds

6.The British Prime Minister who announced the Communal Award in 1932 was

a)Churchill                 b)Mc Donald

c)Attlee                       d)Chamberlain

7.Who christened the depressed classes as Harijans?

a)Ambedkar                b)Gandhi

c)Nehru                       d)Patel

8.Who founded the Indian National Army?

a)Rash Bihari Bose     b)Subbash Chandra Bose

c)Soumitra Bose         d)Tarun Bose

9.The mutiny of 1857 failed because

a)it was not supported by people

b)the Indian princes did not help

c)the Russians helped the British

d)the muslims kept a loof

10.’Dilli Chalo’-Whose slogan was this?

a)Subash Chandra Bose          b)V.O.Chidambaram

c)Aurobindo Ghosh                d)Vanchi Iyer

 

ANSWER:

1-c       2-c       3-b       4-d       5-c

6-b       7-b       8-b       9-b       10-a

 

...