Daily Updates

Simple Interest & Compound Interest
  • 2016-07-08
Simple Interest & Compound Interest

1)   1) A sum of Rs.400 amounts to Rs.480 in 4 years. What will it amount to if the rate of interest is increased by 2%?

a)Rs.484       b) Rs.560   

c) Rs.512         d)None

2)   2) A lent Rs.5000 to B for 2 years and Rs.3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs.2200 in all from both as interest. The rate of interest per annum is

a)7%                       b)5%                   c)7 1/8%                        d)10% 

3)    What sum of money will amount to Rs.520 in 5 years and to Rs. 568 in 7 years at simple interest?

a)Rs.400                  b) Rs.120         

c) Rs.510                 d) Rs.220   

4)    A lends Rs.2500 to B and a certain sum to C at the same time at 7% annual simple interest. If after 4 years. A altogether receives Rs.1120 as interest from B and C, the sum lent to C is

a) Rs.700                 b) Rs.6500         

c) Rs.4000               d) Rs.1500  

5)    A sum of money lent out at simple interest amount to Rs.720 after 2 years and to Rs.1020 after a further period of 5 years. The sum is:

a) Rs.500                 b) Rs.600         

c) Rs.700                 d) Rs.710 

6.Compound interest (compounded annually on a certain sum of money for 2 years 4% per annum is Rs.102. The simple interest on the same sum for the same rate and for the same period will be:

a)99             b)101            c)100            d)98

7.The difference between simple and compound interest compound annually, on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Rs.1. The sum (in RS) is

a)650            b)630            c)625            d)640

8.The compound interest on a certain sum of money invested for 2 years at 5% per annum is RS.328. The Simple interest on the sum, at the same rate and for the same period will be

a)320            b)308            c)300            d)287

9.The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% per annum is Rs.420. The simple Interest on the same sum at the rate and for the same time will be

a)350            b)375            c)380            d)400

10.There is 100% increase to an amount in 8 years, at simple interest.Find the compound interest of Rs.8000 after  2 years at the same rate of interest.

 a)2500         b)2000            c)2250     d)2125  


Answers

1-c     2- d   3-a    4-d    5-b    6-c     7-c    8-a    9-d    10-d

...