Daily Updates

idiom/phrase For TNPSC and Banking
  • 2016-09-29
 idiom/phrase For TNPSC and Banking

Directions (1-10): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence.

Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.


1. The rice field is a bone of contention between the two brothers.

(a) Attraction

(b) Cause of disagreement

(c) Common land

(d) Source of income

 

2. Mothers are always blind to their children’s faults.

(a) Tolerant of

(b) Insensitive to

(c) Indifferent to

(d) Ignorant of

 

3. The absent-minded Professor’s behaviour is a standing joke among the colleagues.

(a) Good-natured humour

(b) Ridiculous behaviour

(c) Well-known object of humour

(d) Non-stop laughter


4. The chairman decided to call off the meeting.

(a) Postpone

(b) Advance

(c) Cancel

(d) Dismiss

 

5. We should give a wide berth to bad characters.

(a) Give publicity to

(b) Not sympathies with

(c) Keep away from

(d) Publicly condemn

6. When he went to claim insurance for his car, the agent said he hadn’t a leg to stand on.

(a) Had been injured in an accident.

(b) Was lame

(c) Did not have much hope of getting it

(d) Would have to wait for some time

 

7. The teacher’s announcement to conduct a snap test came as a bolt from the blue to many students.

(a) Imaginary

(b) Unexpected

(c) Forbidden

(d) Heavenly

 

8. He and his friend are sailing in the same boat.

(a) Sailing together in the same boat

(b) Sharing the financial and social condition

(c) Being in the same difficult situation

(d) Getting rid of the difficult situation

 

9. To be successful in today’s world, we require the gift of the gab.

(a) Ability to speak well

(b) Good interpersonal skills

(c) Divine help and guidance

(d) A fierce competitive spirit

 

10. Winter was so bad that the nomadic tribesmen found it difficult to keep the wolf from the door.

(a) Hunt wild animals

(b) Escape starvation

(c) Get woolen clothes

(d) Walk on ice

ANSWER:

1.(b)     2.(d)     3.(c)     4.(c)     5.(c) 

6.(c)     7.(b)     8.(c)     9.(a)     10.(b) 

...