Daily Updates

Ratio and Proportion
  • 2016-07-08
Ratio and Proportion

1) Find the compound ratio of the following:

1:2, 3:5 and 5:9

(a) 1/6      (b) 1/5    (c) 1/3    (d) 1/18

2)  Find the sub-duplicate ratio of the following:

25:36

(a) 5:6         (b) 5:4       (c) 256:625

(d) 625:1296

3) Find the sub-triplicate ratio of 343: 729

(a) 5:7          (b) 9:7          (c) 7:9    (d) 7:5

4) Find the duplicate ratio of 14:117

(a) 196:289   (b) 169:256   (c) 196:729

(d) 5786:729

5) Find the triplicate ratio of 3:5

(a) 27:125     (b) 9:25        (c) 3  1/3  : 5  1/3      

(d) 125:27

6) Find a fourth proportional to the numbers 6, 8, 9

(a) 12 (b) 7   (c) 5   (d) 14

7) Find the value of the missing figure in the question given below:

6:? :: 5:35

(a) 30 (b) 36 (c) 42  (d) 48

8) What should come in place of the question mark (?) in the following equation?

(a) 28/? = ?/112

(a) 70 (b) 56 (c) 48  (d) 64

9) Find a third proportional to the numbers 3 and 6.

(a) 21     (b) 1.5      (c) 18     (d) 12

10) Calculate the mean proportional between 3 and 192

(a) 24     (b) 26        (c) 22      (d) 28

 


ANSWERS

 

1.A

2.A

3.C

4.A

5.A

6.A

7.C

8.B

9.D

10.A

...