Daily Updates

Advent of Europeans
  • 2016-09-28
Advent of Europeans

1.Where are the traces of Portuguese culture found in India ? 

Ans: Calicut

2.Who was Francisco de Almeida ? 

Ans: Portuguese Viceroy in India


3. Who was the first Portuguese Viceroy in India ? 

Ans:Francisco De Almeida

4.Bombay was acquired by the English from the Portuguese in the year- 

Ans: 1661

5.During whose reign did SirThomas Roe have regular attendance at the Mughal court to secure commercial privilege- 

Ans: Jahangir

6. In the year 1611 where was the English East India Company given permission to set up a factory (Trading Post) ? 

Ans: Surat

7.Why did Dutch East India Company fail to maintain its influence in India ? 

Ans:The English forces made them to leave India

8.Among the following factories in Bengal the one established by the Portuguese was= 

Ans: Hoogly

9.Which one of the following was the first fort constructed by the British in India ? 

Ans:Fort St. George

10.The French East India Company was formed in - 

Ans:1664
...