Daily Updates

SIMPLE INTEREST & COMPOUND INTEREST
  • 2016-07-07
SIMPLE INTEREST & COMPOUND INTEREST

SIMPLE & COMPOUND INTEREST     

 1. The difference between the C.I and S.I on a

    certain sum at 10% p.a. for 2 years is Rs.

    631. Find the sum.

    a) Rs. 63100        b) Rs. 63000

    b) Rs. 63200        d) Rs. 63300

 

2. The difference between the C.I and S.I on a

    certain sum of money for 3 year at 5% p.a. is

    Rs. 122, Find the sum.

    a) Rs. 12000        b) Rs. 16000

    c) Rs. 15000        d) Rs. 10000

 

3. If a sum of money at S.I doubles in 6 years, it

    will become 4 times in ______ years.

    a) 16        b) 17       c) 18        d) 20

 

4. If the sum of money at C.I amounts to thrice

    itself in 3 years. In how many years, will it be

    9 times itself?

    a) 5 yrs   b) 3 yrs    c) 15 yrs    d) 6 yrs

 

5. Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at a

    certain rate of simple interest. If the rate of

    interest is increased by 4%, what amount will

    Rs. 800 become in 3 years?

    a) Rs. 1052         b) Rs. 1050

    c) Rs. 1000          d) Rs. 1082

 

6. What is the difference between the C.I on Rs.

   500 for 1  years at 4% p.a. compounded

   yearly & half-yearly? [give the answer

   approximately]

    a) Rs. 3   b) Rs. 2  c) Rs. 5  d) Rs. 4

 

7. Rate percent of 1st 2 years is 3% p.a. for next

    3 years 8% p.a. and for period beyond 5

    years 10% p.a. If man gets Rs. 1520 as S.I

    for 6 years. How much did he deposit?

    a) Rs. 3600         b) Rs. 3900

    c) Rs. 3800          d) Rs. 4000

  

8. The difference between the interest received

    from 2 different banks on Rs. 500 for 2 years

    is Rs. 2.50. Find the difference between their

    rates.

    a) 0.5%   b) 1.25%   c) 0.75%  d) 0.25%

 

9. What will be the S.I earned on a sum of Rs.

    10,000 in 9 months at the rate of 10% p.a.?

    a) Rs. 750 b) Rs. 725 c) Rs. 700 d) Rs. 775

 

10. The difference between C.I and S.I on a

      amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96.

      What is the rate of interest p.a.?

      a) 6%   b) 8%    c) 7%    d) 9%

 

  KEY

1. a

6. b

2. b

7. c

3. c

8. d

4. d

9. a

5. a

10. b

...