Daily Updates

REASONING FOR IBPS PO
  • 2016-09-21
REASONING FOR IBPS PO

1. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
DEMOCRACY

(a) SECRECY 
(b) MICRO
(c) MARCY 
(d) DEMON

2. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word
INCARCERATION

(a) RELATION
(b) TERRAIN
(c) INACTION
(d) CREATION

3. Mr. Mani’s age is 47 yr and John’s age is 13 yr. In how many years will Mr. Mani’s age be double of John’s age?

(a) 20 
(b) 21 
(c) 10 
(d) 15

4. If in a certain code ‘INTELLIGENCE’ is written as ‘ETNIGILLECNE’, then how can ‘MATHEMATICAL’ be written in the same code?

(a) AMHTMETACILA
(b) TAMMEHITALAC
(c) HTAMTAMELACI
(d) LACITAMEHTAM

5. If in a certain code ‘CHARACTER’ is written as ‘241612376’ and ‘CHILDREN’ is written as ‘24859670’, then how can ‘HIRALAL’ be written in the same code?

(a) 4861551
(b) 4861515
(c) 4685151
(d) 4685511

6. Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the given letters.


7. In an examination, 78% of the total students who appeared were successful. If the total number of failures was 176 and 34% got first class, then how many students got first class?

(a) 272 
(b) 112 
(c) 210 
(d) 254

8. Some letters are given with numbers from 1 to 6. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word
1 2 3 4 5 6
G I C O D N

(a) 2, 1, 4, 3, 6, 5
(b) 4, 3, 2, 6, 5, 1
(c) 6, 5, 2, 3, 1, 4
(d) 3, 4, 5, 2, 6, 1

9. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation
(8 * 7 * 6) * 5 * 10

(a) × – ¸ =
(b) – × ¸ +
(c) + – ¸ ×
(d) × + = ¸

10. If ‘>’ stands for ‘division’, ‘Ú’ stands for ‘multiplication’, ‘–’ stands for ‘greater than’, ‘×’ standsd for ‘less than’, ‘<’ stands for ‘addition’, ‘Ù’ stands for ‘subtraction’, ‘+’ stands for ‘equal to’, then which of the following equation is correct?

(a) 10 Ù 3 < 5 < 4 + 16
(b) 4 Ù 6 < 4 < 4 + 16
(c) 12 Ù 3 < 5 < 4 + 12
(d) 11 Ù 12 < 5 < 4 + 12



ANSWER:

1-c        2-a        3-b        4-c        5-b        6-c        7-a        8-d        9-a        10-a


...