Daily Updates

PROFIT & LOSS
  • 2016-07-07
PROFIT & LOSS

1. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at

    a loss of 15% what is the selling price of the

    cycle?

   a) Rs.1202 b) Rs.1190 c) Rs.1160 d) Rs. 1000

 

2. The cost price of 15 articles is same as the

    selling price of 10 articles. The profit percent

    is _____.

    a) 30%    b) 40%     c) 50%     d) 45%

 

3. Bananas are bought at the rate of 6 for Rs.5

    and sold at the rate of 5 for Rs. 6. Profit

    percent is _____.

    a) 36%    b) 42%    c) 44%    d) 48%

 

4. The ratio of cost price and selling price is 5:4,

    the loss percent is ______.

    a) 20%    b) 25%     c) 40%    d) 50%

 

5. Nikita bought 30 kg of wheat at the rate of Rs.

    9.50 per kg of wheat at the rate of Rs. 8.50

    per and mixed them. She sold the mixture at

    the rate of Rs. 8.90 per kg. Her total profit or

    loss in the transaction was:

    a) Rs. 2 loss        b) Rs. 2 profit

    c) Rs. 7 loss        d) Rs. 7 profit

 

6. A person sells two machines at Rs. 396 each.

    On one he gains 10% and on the other he

    losses 10%. His profit or loss in the whole

    transaction is:

    a) no gain no loss           b) 1% loss

    c) 1% profit                  d) 8% profit

 

7. By selling an article for Rs. 240, a man incurs

    a loss of 10%. At what price should he sell it,

    so that he makes a profit of 20%?

    a) Rs. 264  b) Rs. 288  c) Rs. 300  d) Rs. 320

 

8. A man sells 320 mangoes at the cost price of

    400 mangoes. His gain percent is ______.

    a) 10%   b) 15%    c) 20%    d) 25%

 

 

9. By selling an article at 2/3 of the marked

    price, there is a loss of 10%. The profit

    percent, when the article is sold at the

    marked price is ___.

    a) 20%    b) 30%   c) 35%    d) 40%

 

10. Two-third of a consignment was sold at a

      profit of 5% and the remainder at a loss of

      2%. If the total profit was Rs. 400, then the

      value of the consignment was _____.

      a) Rs. 15,000              b) Rs. 15,500

      c) Rs. 16,000               d) Rs. 16,500


Answers:


ANSWER KEY

1. b

6. b

2. c

7. d

 3. c

8.d

4. a

9. c

5. a

10. a




...