Daily Updates

TNPSC - IMPORTANT HISTORY
  • 2016-09-10
TNPSC -  IMPORTANT HISTORY

1.The Indian national congress was founded by

A) Dadabhai Naoroji                      B)Alan Octavian Hume

C) Surrendranath Banerjee           D) Annie Besant

 

2. The swadeshi movement means

A) Shouting Anti – British slogans

B) Boycotting the foreign goods and the use of Indian goods

C) Wearing a khadi cap

D) Use of Hindi in conversation

 

3. ‘Swaraj is my birth right’ these were the words of

A) Gandhiji              B) Lokmanya Tilak

C) Jawaharlal Nehru           D) Subhash Chandra Bose

 

4. The cabinet mission was sent to India to

A) suppress the communal riots

B) determine the boundaries of India and Pakistan

C) find a solution to the constitutional problem

D) preach christianlty in India

 

5. The leader of the “Khudal Khidmatgars” was

A) Bhagath Singh              B) Bibin Chandral Pal

C) Khan Abdul Ghaffar Khan         D) Abul Kalam Azad

 

6. Simon commission came to India in

A) 1920        B) 1922        C) 1928                  D) 1942

 

7. The chairman of the constituent assembly in India in 1946 was

A) Rajendra Prasad                     B) Mahatma Gandhi

C) Chitta Ranjan Das                    D) Jawaharlal Nehru

 


8. Which one of the following is correctly matched?

A) Arthashastra-Karl Marx

B) Das capital  -Kautilya

C) Harsha Charita -Bana

D) Mein Kempf-Kalidas

 

9. Who was the Arab ruler who launched 17 attacks on India?

 

A) Muhammed – bin – Quasim

B) Muhammed of Ghazni

C) Muhammed of Ghori

D) Muhammed – bin – Tughluq

 

10. Which one of the following is correctly matched?

A) Champaran agitation-Bal Gangadhar Tilak

B) Ghadar party -Lala Hardayal

C) Ganapathy Festival-Annie Besant

D) Home Rule movement-Gandhij


ANSWERS:


1-B    2-B    3-B    4-C    5-C    6-C    7-A    8-C    9-B    10-B


...