Daily Updates

MODEL QUESTION APTITUDE TIME & WORK (IBPS CLERK), TNPSC,RRB,SSC
  • 2016-11-24
MODEL QUESTION APTITUDE TIME & WORK (IBPS CLERK), TNPSC,RRB,SSC

1. A can do a piece of work in 4 days and B can do the same work in 6 days. Time taken by A and B to do the same work together is?

a)3 2 /5 days           b)3 1/ 5 days          c)2 1/ 5 days

d)2 2/ 5 days e)None of these

2. A can do a certain job in 6 days and B can finish the same job in 10 days. A and B together will finish the same job in?

a)5     b)4     c)5     d )3    e)None of these

3. X and Y can make a machine in 12 days and y alone can make it in 48 days X alone can make the machine in?

 a)40 days     b)32 days      c)24 days

d)16 days      e)None of these

 4. A and B together can do a piece of work in 10 days. B and C together can do it in 12 days, while A and C together can do it in 15 days. C alone can complete it in?

a)50 days      b)40 days     c)30 days    

 d)20 days     e)None of these

 5. A can do 3 4 of a work in 12 days. In how many days can he finish 1 8 of the work?

a)4 days        b)3 days       c) 2 days

d)1 day         e)None of these

6. Umesh can do 1 /2 of a piece of work in 8 days, while Harish can do 1 /3 of the same work in 8 days. In how many days can both do it together?

a)9.6 days     b)10.5 days  c)11.2 days

 d)16.0 days e)None of these

7. X,Y and Z together can do a piece of work in 8 days, while X and Z together can do it in 12 days. Y alone will do the same work in?

 a)16 days     b)20 days      c)24 days

d)28 days      e)None of these

 8. A can do 1/ 3 of the work in 5 days and B can do 2 /5 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can do the work?

a)7 3/ 4 days b)8 4/ 5 days c)9 3/ 8 days

d)10days       e)None of these

9. A is twice as good a workman as B and together they complete a work in 15 days. B alone can do the whole work in?

a)22 1 /2 days b)30 days   c)37 1/ 2 days

d)45 days      e)None of these

10.A man, a woman and a boy can do a piece of work in 3,4 and 12 days respectively. The number of boys that must assist one man and one woman to do the work in one day are?

 a)6    b)8    c)9     d)5    e)None of these


ANSWERS:

1. d      2. e        3. d   4. b   5. c        6. a   7. c  8. c  9.d   10.d
 

  

...