Daily Updates

RATIO & PROPORTION WORKOUT-II
  • 2016-07-10
RATIO & PROPORTION WORKOUT-II

1) If A : B = 3 : 4 ,B : C = 5 : 7 and C : D = 8 : 9 then A : D is equal to

(a) 3 : 7                 (b) 7 : 3                           (c) 21 : 10                        (d) 10 : 21

 

2) In a garden, the ratio of the number of coconut trees to that of mango trees is 5:6 respectively. I the total number of trees is 121, then how many coconut trees are there in the garden?

(1) 50 (2) 45 (3) 56 (4) 55 (5) None of these


3) If two times of A is equal to three times of B and also equal to four times of C, then A:B:C is

(a) 2:3:4       (b) 3:4:2                          (c) 4:6:3                                    (d) 6:4:3

 

4) In a bag there are coins of 25 paise, 10 paise and 5 paise in the ratio 1:2:3. The value of the money in the bag is Rs. 60. Then the number of 25 paise coin is,

(a) 10           (b) 120                                (c) 100                                   (d) 20

 

5) In a school the number of boys and that of the girls are in the ratio of 2:3. If the number of boys is increased by 20% and that of girl is increased by 10%. What will be the new ratio of the number of boys to that of girls?

(a) 4:5              (b) 5:8                                    (c) 8:11                           d) Data inadequate

 

6) The ratio of boys and girls in a college is 5:3.If 50 boys leave the college and 50 girls join the college, the ratio becomes 9:7.The number of boys in the college is

(a)300           (b) 400                             (c) 500                                      (d) 600

 

7) An amount of money is to be divided among P, Q and R in the ratio of 3 : 5 : 7 respectively. If the amount received by R is Rs. 4,000 more than the amount received by Q, what will be the total amount received by P and Q together?


(a) Rs. 8,000    (b) Rs. 12,000                            (c) Rs. 16,000                                         (d)Cannot be determined

(e) None of these

 

8) The ratio of the income to the expenditure of a family is 10:7.If the family’s expenses are Rs.10,500, then savings of the family is

(a) Rs.4500             (b) Rs.10,500           (c) Rs.4,000            (d) Rs.5000

 

9) Rs. 783 is divided among A,B,C so that their shares are in the ratio of 2:3:4.B’s share is

(a) Rs.328               (b) Rs.246                        (c) Rs.261               (d) Rs.164

 

10) The ratio between two numbers is 4:5. If each number be increased by 3, the ratio becomes 7:8. Find the numbers

(a) 4,5                       (b) 8,10                           (c) 12,15               (d) 16,20

 

 

ANSWERS

 

1. D

2. D

3. D

4. C

5. C

6. C

7. C

8. A

9. C

10.A

...