Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (10.11.16)
  • 2016-11-09
CURRENT AFFAIRS (10.11.16)
  

1.    Who of the following was appointed as the Executive Director of Reserve Bank of India in November 2016?
a)    M Rajeshwar Rao 
b)    G Mahalingam
c)    Prashant Saran
d)    S Raman

2.    Who among the following was conferred with the Jamnalal Bajaj Foundation Awards for promoting Gandhian values outside India?
a)    Sheikh Rached Ghannouchi
b)    Barack Obama
c)    Al Gore
d)    Richard Attenborough

3.    Name the first female U.S. Attorney General who passed away recently.
a)    Ellen Johnson Sirleaf
b)    Cristina Fernandez
c)    Mary McAleese
d)    Janet Reno

4.    Who was recently appointed as the MD and CEO of Bank of Baroda Capital Markets Limited?
a)    Ratnesh Pathak
b)    Jignesh Chatwal
c)    Ratnesh Kumar
d)    None of the above

5.    The Vice President of India, M. Hamid Ansari, recently released a book authored by Shashi Tharoor. What is the title of the book?
a)    The Adivasi Will Not Dance 
b)    An Era of Darkness: The British Empire in India
c)    The Ministry of Utmost Happiness
d)    The Ocean of Churn: How the Indian Ocean Shaped Human History 

6.    The Union Government recently launched the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan. The scheme had first found its mention in Prime Minister Narendra Modi’s monthly radio address Mann Ki Baat in which of the following  months?
a)    June 2016
b)    July 2016
c)    May 2016
d)    August 2016

7.   
 Who of the following was awarded with Reporters without Borders (RSF)-TV5 Monde prize in the journalist category?

a)    Seymour Khazi
b)    Edouard Perrin
c)    Hadi Abdullah
d)    Ismail Alexandrani

8.    Name the organisation that in November 2016 was awarded with Reporters without Borders (RSF)-TV5 Monde prize in Media category.  
a)    64Tianwang, China 
b)    Azamn, Oman
c)    Radio M, Alegria
d)    NDTV, India 

9.    Who of the following was/were awarded with Reporters without Borders (RSF)-TV5 Monde prize in Citizen Journalist category?
a)    Leonardo Sakamoto
b)    Ali Al-Mearaj 
c)    Tania Quintero and Ivan García Quintero
d)    Lu Yuyu and Li Tingyu

10.    Union Government recently issued guidelines for suspension or banning of business dealings in which sector?
a)    Infrastructure Sector
b)    Agriculture Sector
c)    Banking Sector
d)    Armament Sector


ANSWER:

1. (a)    2. (a)    3. (d)    4. (c)    5. (b)
6. (a)    7. (c)    8. (a)    9. (d)    10. (d)

...