Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (05.11.16)
  • 2016-11-04
CURRENT AFFAIRS (05.11.16)
 BANK 

1.    Which state recently became India’s open defecation free state?
a)    Himachal Pradesh
b)    Uttarakhand
c)    Sikkim
d)    Arunachal Pradesh

2.    Himachal Pradesh was recently declared as India’s second Open Defecation Free State. Which was the first Indian state to be declared Open Defecation Free?
a)    Himachal Pradesh
b)    Uttarakhand
c)    Sikkim
d)    Arunachal Pradesh

3.    The Rashtriya Ekta Diwas is observed annually to commemorate the birth anniversary of 
a)    Sarojini Naidu
b)    Babasaheb Ambedkar
c)    Rajendra Prasad
d)    Sardar Vallabhbhai Patel

4.    What was the theme of the 2016 Rashtriya Ekta Diwas that was observed recently?
a)    Run for Unity
b)    Unification of Bharat
c)    Integration of India
d)    None of the above

5.    Who won the 2016 Mexican Grand Prix?
a)    Nico Rosberg
b)    Lewis Hamilton
c)    Daniel Ricciardo
d)    Sebastian Vettel

6.    Who won the Asian Hockey Champions Trophy for men?
a)    India
b)    Pakistan
c)    Japan
d)    South Korea

7.    Indo-Nepal joint military exercise Surya Kiran recently commenced at Saljhandi in Nepal. It is which edition of the exercise?
a)    9th 
b)    10th
c)    11th
d)    8th

8.
    Who of the following was adjudged as the Man of the Match of the fifth ODI series played between India and New Zealand?

a)    Amit Mishra
b)    Virat Kohli
c)    Suresh Raina
d)    MS Dhoni

9.    Who of the following was adjudged as the Player of the Series of the fife-match ODI series played between India and New Zealand?
a)    Amit Mishra
b)    Virat Kohli
c)    Hardik Pandya 
d)    Kane Williamson 

10.  
  India in October 2016 signed MoU for setting up of Techo Park in a country. Name the country. 

a)    Iran
b)    Afghanistan 
c)    Palestine
d)    Bangladesh 


ANSWER:

1. (a)     2. (c)     3. (d)     4. (c)     5. (b) 

6. (a)     7. (b)     8. (a)     9. (a)     10. (c)

...