Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (24.10.16)
  • 2016-10-23
CURRENT AFFAIRS (24.10.16)
 BANK 

1.    The researchers from which University have developed a protein-enriched rice variety? 
a)    Acharya NG Ranga Agricultural University, Bapatla
b)    Chaudhary Sarwan Kumar Himachal Pradesh Krishi Vishvavidyalaya, Palampur
c)    Birsa Agricultural University, Ranchi
d)    Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalay (IGKV) in Raipur

2.    
Union Government and World Bank signed a million dollar loan agreement for Eastern Dedicated Freight Corridor-III (EDFC-III) Project. What is the sum that will be granted to India for development of the project? 
a)    500-million US dollar
b)    550-million US dollar
c)    650-million US dollar
d)    700-million US dollar

3.    What is the length of the Eastern Corridor that is being developed by Indian Railways?
a)    1256 kilometre
b)    1537 kilometre
c)    1839 kilometre 
d)    1900 kilometre

4.    Union Government unveiled a Regional air connectivity scheme. Provide its abbreviated name?
a)    UDNA
b)    UDAN
c)    UDO
d)    URJA

5.   
 Regional air connectivity scheme that was unveiled recently by Aviation Ministry will be rolled out by 
a)    December 2016
b)    January 2017
c)    March 2017
d)    April 2017

6.    Name the country that formally announced its separation from the United States recently.
a)    Philippines
b)    Vietnam 
c)    Pakistan
d)    Nepal

7.    The Giant Metre-wave Radio Telescope (GMRT) that tracked the landing of a European Space Agency's spacecraft on a Mars mission is located in 
a)    Pune, India 
b)    San Basilio, Italy
c)    Mount Aragats, Armenia
d)    Johannesburg, South Africa

8.    Name the country that formally begun the process of withdrawing from the International Criminal Court (ICC). 
a)    South Africa
b)    Pakistan
c)    China
d)    Japan

9.    TRAI recommended to imposition of penalty on Bharti Airtel, Vodafone and Idea cellular for allegedly denying interconnectivity to newcomer Reliance Jio. What is the sum that will be slapped on these cellular companies?
a)    1200 crore rupees
b)    2000 crore rupees
c)    2575 crore rupees
d)    3050 crore rupees

10.    Name the Indian IT company that agreed to acquire U.S. based engineering and design services firm Butler America Aerospace, LLC (Butler Aerospace)?
a)    Wipro Limited
b)    HCL Technologies
c)    Tata Consultancy Services
d)    Tech Mahindra

Answer
1. (d)    2. (c)    3. (c)    4. (b)    5. (b)
6. (a)     7. (a)    8. (a)    9.(d)     10. (b)

...