Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (22.10.16)
  • 2016-10-21
CURRENT AFFAIRS (22.10.16)
 BANK 

1.    Name the Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) that was commissioned by Indian Navy in the third week of October 2016.
a)    INS Tihayu
b)    INS Chakra 
c)    INS Kalvari
d)    INS Kursura

2.    Satyadev Katare recently passed away. Who was he?
a)    Leader of the Opposition in the Madhya Pradesh Assembly
b)    A Gandhian activist
c)    An artist
d)    None of the above

3.    Who is the author of the book titled The Adivasi Will Not Dance?
a)    Kiran Doshi
b)    Kunal Basu
c)    Manjula Padmanabhan 
d)    Hansda Sowendra Shekhar

4.    Identify the well-known Gandhian activist, who passed away recently.
a)    Eqbal Ahmad
b)    Uri Avnery
c)    Joan Baez
d)    Mewa Ramgobin

5.    Who of the following is the author of the book The Sleepwalker's Dream?
a)    Amitav Ghosh 
b)    Dhrubajyoti Borah
c)    Ramachandra Guha
d)    Margaret Alva

6.    Which of the following cities recently bestowed honorary citizenship on Dalai Lama?
a)    Rome
b)    Venice
c)    Milan
d)    Sicily

7.    Who of the following was recently elected as the President of the International Gymnastics Federation?
a)    Georges Guelzec
b)    Morinari Watanabe
c)    Bruno Grandi
d)    Vasily Titov

8.    Who was appointed as the Commandant of the Indian Naval Academy at Ezhimala in Kerala?
a)    Vice Admiral S V Bhokare
b)    Vice Admiral S V Bhosle
c)    Vice Admiral Karambir Singh
d)    Vice Admiral G. Ashok Kumar

9.    When is the Police Commemoration Day observed?
a)    20 October
b)    19 October
c)    21 October
d)    15 October

10.  
  The State Bank of India (SBI) declared its 5th zone in North-East India. Name the place where this zone is located.
a)    Guwahati
b)    Shillong
c)    Dibrugarh
d)    Silchar

ANSWER
1. (a)     2. (a)     3. (d)     4. (d)     5. (b) 

6. (c)     7. (b)     8. (a)     9. (c)     10. (d)


...