Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (20.10.16)
  • 2016-10-19
CURRENT AFFAIRS (20.10.16)
 SSC 

1.    Who of the following was appointed as the DSP in Haryana Police?
a)    Sakshi Malik
b)    Geeta Phogat
c)    Sushil Kumar
d)    Yogeshwar Dutt

2.    Who was elected as the President of the North Zone of Urology Society of India?
a)    S P Yadav
b)    J P Yadav
c)    Rohit Bundela
d)    None of the above

3.    Name the place where the Zero Defect, Zero Effect (ZED) scheme for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) was launched by Prime Minister Narendra Modi.
a)    Pune, Maharashtra
b)    Jaipur, Rajasthan
c)    Ludhiana, Punjab
d)    Hyderabad, Telangana 

4.  
  Who of the following announced the formation of a new political party named Peoples Resurgence and Justice Alliance (PRJA)?

a)    Irom Sharmila 
b)    Medha Patkar
c)    Yogendra Yadav
d)    None of the above 

5.    Name the country that recently executed a Prince for shooting a man during a brawl.
a)    Monaco
b)    Bhutan
c)    Brunei
d)    Saudi Arabia

6.    India and Myanmar signed three Agreements in New Delhi. Consider the following statements in context agreements
I.    Agreements were inked during India visit of state Counsellor Aung San Suu Kyi
II.    MoU on Cooperation in the field of Railways was inked 
III.    MoU on Banking Supervision between RBI and Central Bank of Myanmar

Which is/are correct?
a)    Only III
b)    Only I and II 
c)    Only I and III
d)    I, II and III

7.    Name the country that will be provided 2 billion US dollars by World Bank aid to tackle climate change.
a)    China
b)    India
c)    Bangladesh
d)    Pakistan 

8.
    Election Commission’s first ever International Conference on Voter Education was held in which city?

a)    New Delhi 
b)    Mumbai 
c)    Panji
d)    Lucknow

9.    A country agreed for close security coordination with India in border areas keeping in view the sensitivity of each other’s strategic interests. Name it.
a)    Myanmar
b)    Bangladesh
c)    Pakistan
d)    Nepal 

10.    Prime Minster Narendra Modi inaugurated three hydropower projects of 1752 MW capacities in Himachal Pradesh. Which of the following project was not inaugurated on the day?
a)    Parbati hydro power project
b)    Rampur project 
c)    Kol Dam power project
d)    Baira Siul Hydroelectric Project    

Answer. 
1 (b)     2. (a)    3. (c)    4. (a)    5. (d)
6. (c)     7. (c)     8. (a)     9. (a)     10.(d)

 

...