Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (14.10.16)
  • 2016-10-13
CURRENT AFFAIRS (14.10.16)
 BANK 

1.    Who of the following topped the Test rankings for bowlers that was released in second week of October 2016?
a)    Ravichandran Ashwin 
b)    Ravindra Jadeja 
c)    James Anderson
d)    Dale Steyn

2.    How much amount will the Union Government invest to increase the capacity of Panipat Refinery from existing 15 million tonnes to 25 million tonnes?
a)    15000 crore rupees
b)    14000 crore rupees
c)    10000 crore rupees
d)    5000 crore rupees

3.    The National Aeronautics and Space Administration developed a high-tech electroactive bandage. It is made of which of the following materials?
a)    Vinylidene Fluoride
b)    Styrofoam
c)    Phenol Formaldehyde
d)    Polyvinylidene Flouride

4.    The National Centre for Antarctic and Ocean Research recently established a high altitude research station in Himalaya called HIMANSH. Where is the station located?
a)    Leh, Jammu & Kashmir
b)    Kheerganga, Himachal Pradesh
c)    Spiti, Himachal Pradesh

d)    Zanskar, Jammu & Kashmir

5.  
  The National Seismic Programme was recently launched on Mahanadi basin in Odisha. Who will be responsible for carrying out the programme in the north-eastern states?

a)    ONGC
b)    Oil India Ltd
c)    Essar Oil
d)    Cairn India

6.    Who of the following won the 2016 Nobel Prize in Literature?

a)    Bob Dylan
b)    Svetlana Alexievich
c)    Patrick Modiano
d)    Alice Munro

7.    What was the theme of International Day for Disaster Reduction that was observed on 13 October 2016?
a)    Knowledge for Life 
b)    Resilience is for Life
c)    Women and Girls: the [in]Visible Force of Resilience
d)    Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality

8.    Who was appointed as Prime Minister of Morocco recently?
a)    Abdelilah Benkirane
b)    Luo Zhaohui
c)    Antonio Guterres
d)    Jim Yong Kim 

9.    India stood at which rank in the Global Hunger Index (GHI) 2016?
a)    53rd
b)    76th
c)    118th
d)    97th

10.
    Who of the following handed the ICC Test Championship mace to Indian Test captain Virat Kohli for leading his team to the top of the Test Team Rankings?
a)    Kapil Dev
b)    Sunil Gavaskar
c)    Sachin Tendulkar
d)    Anil Kumble


Answer

1. (a)     2. (a)     3. (d)     4. (c)     5. (b) 

6. (a)     7. (d)     8. (a)     9. (d)     10. (b) 

 

...