Current Affairs

CURRENT AFFAIRS (21-09-2016)
  • 2016-09-20
CURRENT AFFAIRS (21-09-2016)
 BANK 

1. Who was recently appointed as the first woman Director (Marketing) of Bharat Electronics Limited?
a) Anandi Ramalingam
b) Sucheta Ramalingam
c) Shikha Sharma
d) None of the above
2. The Board of Control for Cricket in India recently tied up with which of the following financial services firms?
a) DSP Merrill Lynch Limited
b) Janalakshmi Financial Services 
c) Karvy Group
d) Manappuram General Finance and Leasing
3. A team of researchers recently created a three-dimensional lung, called as organoids. This technique could be used to study specifically which of the following diseases?
a) Asthma
b) Idiopathic Pulmonary Fibrosis
c) Silicosis
d) Chronic Obstructive Pulmonary Disease
4. Naropa Festival recently started in Ladakh region of India. The festival is also known as 
a) Hemis Festival
b) Kumbh of Leh-Ladakh
c) Kumbh of Himalayas
d) Buddhist Kumbh
5. Name the first football referee of Odisha who recently passed away at age of 100.
a) Shankar Bijoy
b) Arnab Mohanty
c) Sumit Karana
d) Narottam Mohanty
6. The Cauvery Supervisory Committee has directed Karnataka to release what amount of water per day to Tamil Nadu.
a) 1000 cusecs
b) 2000 cusecs
c) 3000 cusecs
d) 5000 cusecs
7. Name the political party of Russian President Vladimir Putin that won the Russian parliamentary election. 
a) Liberal Democratic Party
b) United Russia party
c) Communist Party 
d) Just Russian party
8. Name the institute where the super computer PARAM ISHAN was inaugurated by Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar.
a) IIT, Bhubaneswar
b) IIT, Guwahati 
c) NIT Rourkela 
d) ISM, Dhanbad
9. Name the most advanced surface-to-air missile that was successfully test-fired by India 8' off the Odisha coast.
a) Barak-8
b) Akash
c) Maitri 
d) Trishul
10. Name the person who becomes the first minority actor in 18 years to win the Emmy Award for best leading actor in a drama series.
a) Aaron Paul
b) Christian Slater
c) Rami Malek
d) Sam Esmail

ANSWER:

1-a        2-b        3-b        4-c        5-d        6-c        7-b        8-b        9-a        10-c

...