Institute of Banking Personnel Selection : Article

SBI PO MODEL TEST 25 QUESTION WORKOUT
  • 2017-04-10
SBI PO MODEL TEST 25 QUESTION WORKOUT
 BANK 


Directions (Q.1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.

 

Give answer (a) If only conclusion I is true

Give answer (b) if only conclusion II is true

Give answer (c) if wither conclusion I or II is true

Give answer (d) if neither conclusion I nor II is true

Give answer (e) if both conclusions I and II are true

 

1. Statement : F G=H; G>J K

   Conclusions I. F K

                 II. K<H

 

2. Statement: P<Q=R S T

    Conclusions I. T Q

                 II. R>P

 

3. Statement: A B<C; A D; C F

    Conclusions: I. D<C

                 II. F D

 

4. Statement: U>A=I O<E

    Conclusions: I. I E

                 II. O>U

 

5. Statement: L=M N; M>O; L<K

    Conclusions: I. K>P
                 II. N<K

 

Directions (Q. 6-10): Study the following information to answer the given questions:

 

In a certain code, ‘he is waiting there’ is written as ‘la pa ro ta’, ‘there is the train’ is written as ‘zo ro ji la’, ‘waiting at the station’ is written as ‘ma ta fu ji’ and ‘is this a station’ is written as ‘fu bi ro vi’.

 

6. What is the code for ‘he’?

a) la   b) pa    c) ro   d) ta   e) Either la or zo

7. What does ‘la’ stand for?

a) is  b) train c) waiting d) the e) there

 

8. Which of the following represents ‘the train station’?

a) zo la ma  b) fu ji ta  c) fu ji zo

d) ro zo fu  e) Cannot be determined

 

9. What is the code for ‘at’?

a) ma  b) ji  c) fu  d) ta e) Cannot be determined

 

10. Which of the following may represent ‘guard is waiting’?

a) ro ta zo  b) ta ki ro    c) fu zo ki   d) tar o ji

e) la ma ro

 

Directions (Q 11-15): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

 

11. 83.04 - 66.46 - 11.71 = ?

      a) 5.63      b) 2.92      c) 3.87     d) 4.76

      e) None of these

 

12. 3.4 X 85  2.5 = ?

      a) 104.8    b) 121.2   c) 115.6   d) 108.4

      e) None of these

 

13. 567 - 4824  134 = ? X 9

a) 33   b) 59   c) 37   d) 57  e) None of these

 

 

14. 19.25 X 16.4 X ? = 3472.7

       a) 15   b) 17  c) 12  d) 14 e) None of these

 

15. 14% of 255 + ? % of 405 = 124.8

      a) 22  b) 24 c) 18 d) 15 e) None of these

 

Directions (Q.16-20): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

 

16. (23.001)2 = ?

      a) 470 b) 530 c) 650 d) 500  e) 620

 

 

17. 33.0003% of 509.999 = ?

      a) 155 b) 185 c) 170 d) 100 e) 140

 

18. 1212.12 + 2121.21 + 1122.22 = ?

      a) 4000                 b) 4455      c) 5000

      d) 5555                 e) 4555

 

19. 919.999  25.002 X 13.996 = ?

      a) 495 b) 525 c) 450 d) 515 e) 540

 

20. 30.003 X 17.998 + 63.010 = ?

      a) 575 b) 600 c) 550 d) 650 e) 500

 

Directions (Q. 21-25): What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

 

21. 2.5  4  ?  10  14.5  20  26.5

      a) 8 b) 7.5 c) 6  d) 5.5 e) None of these

 

22. 4  5  12  39  160  805  ?

      a) 4836     b) 3224     c) 5642

      d) 4030     e) None of these

 

23. 8  108  189  253  302  ?  363

      a) 351       b) 327  c) 338

      d) 311    e) None of these

 

24. 248  217  188  165  ?  129  116

      a) 144       b) 136    c) 134

      d) 146        e) None of these

 

25. 3  15  39  75  123  183  ?

      a) 255      b) 218     c) 243

      d) 225     e) None of these

 

ANSWER KEY

 

1. b

2. e

3. a

4. b

5. b

6. b

7. e

8. c

9. a

10. b

11. e

12. c

13. d

14. e

15. a

16. b

17. c

18. b

19. d

20. b

21. e

22. a

23. c

24. d

25. a

 

...